EPD – A TERMÉKEK ÖKOCÍMKÉZÉSE

MINDEN, AMIT TUDNOD KELL A KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKNYILATKOZATOKRÓL

AZ ERŐFORRÁSTÓL AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁSIG – A KÖRNYEZETI HATÁSOK DOKUMENTÁLÁSÁVAL


A fenntarthatóság egyre fontosabbá válik életünkben, munkánkban; és mindenekelőtt a jövőnk érdekében. Ezért nem meglepő, hogy a termékek vásárlásakor egyre nagyobb népszerűségnek örvend a környezet iránti figyelmesebb magatartás. Az EPD-k hasznos eszközt jelentenek a termékek környezeti hatásának felmérésére.

A TROX csoport fenntarthatósági stratégiája részeként környezetbarát termékeket fejleszt. A környezetvédelmi terméknyilatkozatok kialakításával a vállalat átlátható mércét állít fel vásárlói számára. Itt információkat talál a TROX által már kínált EPD-k jelentéséről, létrehozásáról és előnyeiről.

MIÉRT VAN SZÜKSÉGE EPD-kre

 

Tudj meg többet

MIK A KRITÉRIUMOK

 


Tudj meg többet

EPD-k A TROX-TÓL   
Tudj meg többet

TÖLTSE LE A MEGFELELŐ EPD-t

 


Tudj meg többet

NÉZD MEG A WEBINÁRIUMOT

 


Tudj meg többetMIK AZ EPD-K?

AMIKOR A TERMÉKEK KÖRNYEZETRE VONATKOZÓ HATÁSA DOKUMENTÁLT

Az EPD rövidítés a "Környezetvédelmi terméknyilatkozat - Environmental Product Declaration". szóból származik. Ez a termék életciklusa alatti környezeti hatásának dokumentálása. Az EPD olyan elemzésen alapul, amely figyelembe veszi az összes környezeti hatást az értéklánc mentén. A dokumentum részletes információkat tartalmaz a termék környezeti hatásairól.

Az EPD létrehozásakor a kibocsátás, az energia- és vízfogyasztás, valamint a hulladék is számít. A „bölcsőtől a sírig” elv minden környezeti hatást megmutat a nyersanyagtól az ártalmatlanításig. Az EPD-t külső szerveknek kell vizsgálniuk, és öt évig érvényes.

EPD Kreis Kreislauf Herstellung

HOGY HOZHATÓK LÉTRE AZ EPD-K

ÉS MIÉRT VANNAK TERMÉKKATEGÓRIA SZABÁLYOK?

A hozzávetőleges összehasonlíthatóság érdekében a szabályozott nemzetközi normák és szabványok figyelembevétele szükséges. Az EPD-k elkészítésének nemzetközi szabványai az EN 15804, ISO 14025 és ISO 14044 szabványok, amelyek alapul szolgálnak az EPD-k termékkategória szabályainak (röviden PCR - Product Category Rules) megalkotásához.

Ezek a termékkategória-szabályok szabványosított feltételezéseket határoznak meg az EPD-k kiszámításához. A PCR-ek mindent értékelnek a hatókörtől a termékek releváns hatáskategóriáiig. A PCR két részből áll: az A. részt az életciklus-értékelés és a dokumentáció szabványos számítási szabályaival, valamint a B. részt a termékspecifikus követelményekkel.

Ha nem létezik megfelelő PCR, a gyártók együttműködhetnek az EPD program tulajdonosával, hogy összegyűjtsék a szükséges adatokat egy új PCR kifejlesztéséhez és biztosításához.

Laptop EPD Kreislauf Produktkategorieregeln

MIÉRT VAN SZÜKSÉGÜNK EPD-KRE?

FENNTARTHATÓ TERMÉKEK A FENNTARTHATÓ ÉPÜLETEKHEZ

Az EPD-k számos előnyt kínálnak különböző szinteken. Az építőiparban a tervezők, építészek és építőipari cégek nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatósági szabványokra. Mivel az olyan tanúsítási rendszerek, mint a DGNB, a LEED vagy a BNB EPD-k, fontos kritériumok a nyilvános pályázatoknál.

A termékdokumentáció nem csak az ökológiai értékelést egyszerűsíti. Az EPD-k növekvő versenyelőnyt kínálnak a jövőbeli projektszerződések odaítélésekor. Ezenkívül az EPD-k lehetővé teszik az ellátási láncon belüli lehetséges fejlesztések megjelenítését. Az EPD-k létrehozását egyre inkább az egyes európai országokban érvényes jogi követelmények vezérlik.

Az EPD egyértelmű lehetőség arra, hogy a vásárlókat tájékoztassuk egy termék és annak gyártása környezeti hatásairól. A TROX-nál az EPD-ket belsőleg is használják az anyagadaptáció vagy a termékinnováció előmozdítására.

Gebäude Grün Modell eines Wohnkomplexes EPDÉRTÉKELÉSI KRITÉRIUMOK – MILYEN ADATOKAT MÉRNEK?

MI VAN AZ EPD MÖGÖTT

Az EPD-k fontos tényezője az üvegházhatású gázok kibocsátásának nyilvántartása, amely a nemzetközi ÜVEGHÁZ GÁZ PROTOKOLL szabványain alapul. Ez nem csak a CO2-kibocsátást foglalja magában, hanem az egyéb környezetre káros gázokat is, mint a kén, fluor és klór vegyületek vagy nitrogén-oxidok.

Az ÜHG Protokoll megkülönbözteti a vállalat általi kibocsátások előállítása során keletkező közvetlen kibocsátásokat, az energiafogyasztásból származó közvetett kibocsátásokat, valamint az erőforrások beszerzéséből, szállításából és ártalmatlanításából származó egyéb kibocsátásokat. Ezt a három területet 1., 2. és 3. hatókörnek nevezik.

De más környezeti hatásokat is mérhetővé tesz az EPD. Ide tartozik például a vízfogyasztás, az erózió okozta környezetszennyezés, a vízszennyezés, vagy az erőforrások beszerzése, a gyártás és a termék ártalmatlanítása során fellépő egészségügyi hatások.


HOGYAN SZÁMÍTHATÓ EZ

AZ ADATBÁZISOK ALKOTJÁK A FENNTARTHATÓSÁGI ÉRTÉKELÉS ALAPJÁT

Az EPD-k fontos eszközei egy termék környezeti hatásának életciklus-értékelés (LCA) alapján történő értékelésének. Az EPD ellenőrzését elismert életciklus-értékelő végzi, így a számítás egységes szabványokon alapul, és így lehetővé válik az összehasonlíthatóság. Ez olyan versenyhelyzetet teremt, amely ösztönzi a termék ökológiai lábnyomának csökkentését a beszerzéstől az ártalmatlanításig.

Egy termék példáján ez a táblázat az EPD számításba bevont összes modult mutatja (a CO2-pl. itt csak példaértékű egység). A számítás alapját olyan környezeti hatás-adatbázisok képezik, mint az ecoinvent vagy az Ökobaudat. Az eredmény az anyagokra és környezeti tényezőire vonatkozó adatkészleteken alapul, a termék életciklusa során..

EPD-K A TROX-TÓL

MÁR TÖBB MINT 50 TERMÉKSOROZAT DOKUMENTÁLT

A TROX több mint 50 terméksorozathoz kínál környezetvédelmi terméknyilatkozatot, beleértve a tűzvédelmi és füstgázvezérlő csappantyúkat, az X-FANS ventilátorokat, a szabályozókat, a szabályozó zsalukat és a szűrőket. További EPD-k fejlesztés alatt állnak, amelyek a jövőben szinte minden terméktípushoz elérhetőek lesznek.

Az EPD-k létrehozásához a TROX együttműködik az EPD Norge-val és az ECO platformmal. Az ECO platform elismert európai szabvány, magas minőségi szabványokkal, az EPD Norge pedig a szellőztető és légkondicionáló termékek szakértője. Az ECO platform felhasználható európai projektek EPD-k létrehozására, és garantálja a magas minőségi szabványok betartását.

EPD EN Where safety meets sustainability FK2-EU epd-norge certified

A MEGFELELŐ TROX-EPD-KET ITT TALÁLHATJA MEG

A TROX ellenőrzött környezetvédelmi terméknyilatkozatai tanúsítványként elérhetők a megfelelő termékoldalon, amely könnyen elérhető és letölthető. Továbbá a dokumentumok közvetlenül innen is letölthetők az összes elérhető termékhez.


LETÖLTÉSEK

  • Befúvók és elszívók
  • Szabályozó zsaluk
  • Hangcsillapítók
  • Tűz és füst elleni védelem
  • Szabályozók
  • Szűrők és szűrőházak  
  • Légkezelő egységek
  • X-FANS ventilátorokTERMÉK FENNTARTHATÓSÁGI ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI TERMÉKNYILATKOZATOK 

WEBINAR 

A környezetvédelmi terméknyilatkozatok semlegesen ábrázolják a termékek környezeti adatait. Ezért fontos tényezői a fenntartható termékfejlesztésnek.

Felmerül azonban a kérdés: az EPD-ken kívül milyen témákat kell még figyelembe venni a sikeres és fenntartható működés érdekében?

Ezen a webes szemináriumon megvizsgáljuk ezt a kérdést, és elmagyarázzuk a TROX megközelítését

►NÉZD MEG A WEBINÁRIUMOT MOST! ►►

production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Content-Security-Policy"=>"frame-ancestors 'self' https://api.scrivito.com https://punchoutcommerce.com https://www.trox.de https://trox-extern.com https://psp40.onventis.com https://psp22.onventis.com https://trox4u.troxgroup.com", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Oldal megosztása

Oldal ajánlása

Oldal ajánlása, hivatkozás küldése e-mailben.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Oldal megosztása

Köszönjük, hogy ajánlott minket!

Ajánlását elküldtük és hamarosan meg kell érkeznie.


Kapcsolat

Hol tartózkodik Ön?

Adja meg üzenetét és kérése típusát
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Kapcsolat

Köszönjük üzenetét!

Az üzenet elküldve, hamarosan feldolgozzuk. Szervizigényekkel foglalkozó részlegünk a lehető leghamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot.
Általános, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseivel a következő telefonszámokon is fordulhat hozzánk:
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Kapcsolat

Hol tartózkodik Ön?

Adja meg üzenetét és kérése típusát
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Attachment (max. 10MB)

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Kapcsolat

Köszönjük üzenetét!

Az üzenet elküldve, hamarosan feldolgozzuk. Szervizigényekkel foglalkozó részlegünk a lehető leghamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot.
Általános, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseivel a következő telefonszámokon is fordulhat hozzánk:
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735