SUSTAINABLE AND SAFE

vissza az áttekintéshez
dátum

2019.11.11.

rovat

vállalat

HOHO VIENNA - A VILÁG MÁSODIK LEGMAGASABB FA TORONYHÁZA

A HoHo Vienna egy 24 emeletes kereskedelmi épület, amely irodákat és üzleti területeket foglal magába, valamint szállodát, apartmanokat, éttermet, egészségügyi-, szépség- és wellness-részlegeket. Fa és beton hibrid szerkezetű épületre jellemző a jó komfortérzet, a fenntarthatóság és az energiahatékonyság. Ennek az egyedülálló projektnek számos kihívása volt - a tűzvédelem és a biztonság szempontjából is.

2028-ig mintegy 11 000 lakóegységet építenek több mint 20 000 ember számára, és több ezer munkahelyet hoznak létre "Seestadt Aspern" -ben, Bécs legnagyobb városfejlesztési területén. Az egyik kirakatprojekt a 84 méter magas fa toronyház a HoHo Wien, amelyet Günter Kerbler befektető és Caroline Palfy ötletgazda, a cetus Baudevelopment GmbH ügyvezető igazgatója tervezett, és három év építkezés után 2019 őszére készen állt a használatra. Az épületegyüttes összesen öt épületet foglal magába, melyek hat és huszonnégy emelet közöttiek két alagsori szinttel. A teljes bruttó alapterület 25 000 m², ebből 19 500 m² a bérleti terület. A teljes beruházási összeg körülbelül 75 millió euró, az építési szolgáltatások költsége pedig körülbelül 17 millió euró.

Ebben az innovatív és nemzetközileg elismert projektben számos területen új követelmények merültek fel, amelyek bizonyos kihívásokat is felvetettek egy tapasztalt tervezői és kivitelező csapat számára. A túlnyomásos szellőztető rendszer esetében, amely nélkülözhetetlen a tűzvédelmi és biztonsági koncepcióhoz, a TROX Austria szellőztető és légkondicionáló szakembereinek tapasztalatát kérték segítségül. A Zencon - Planung, Management, az Immobilien GmbH tervezőirodával együtt, amely az ENGIE Gebäudetechnik GmbH-val együttműködve elvégezte a TGA telepítés teljes projekttervezését a cetus Baudevelopment GmbH számára, olyan megoldás valósult meg, amely tűz esetén a lehető legnagyobb biztonságot kínálja.

Meglepő: A fa a TOP a tűzvédelem terén

Éghető építőanyagként a fa szerkezetek az acélnál vagy a betonnál szigorúbb tűzvédelmi előírásokkal rendelkeznek. A tűzterhelés nagyobb, mivel a tartószerkezet éghető, a fa emiatt nem biztonságos, amint azt a hatóságok által megkövetelt két tűzvizsgálat meg is mutatta. Azonban egy "szénréteg" kialakításával az égés késleltethető és így szabályozható. Bár az acél nem éghető, hő hatására hirtelen elveszíti szilárdságát - még a vasbeton is. Ennek elkerülése érdekében számos megelőző intézkedést hoztak a HoHo Bécs projekten. Az egész területre kiterjedő tűzjelző rendszer a korai figyelmeztetéshez, a sprinkler rendszer, a nem éghető építőanyagokból készült aknák, a kis tűzszakaszok - és a túlnyomásos szellőztető rendszer biztosítja, hogy az emberek jól érezzék magukat és biztonságban legyenek.

Biztonság a túlnyomás révén - az alkotóelemek

A beépített túlnyomásos szellőztető rendszer, amely mechanikusan szabályozható és állandóan legalább 50 Pa szinten tartja a lépcsőházban nyomást, biztosítja, hogy a menekülési és mentési útvonalak tűz esetén füstmentesek maradjanak. Ez az menekülést, valamint a kivonuló szolgálatok támogatását szolgálja. A túlnyomás miatt a levegő szivárgási pontokon (például az ajtók körül) a védett területről a potenciálisan füstös területre áramlik. Ez megakadályozza a füst vagy füstös levegő be áramlását a túlnyomásos területekre.

A felhasznált komponensek a TROX bevált minőségű termékei. A nyomáselvezetést több, célzottan elhelyezett nyomásszabályozó egység biztosítja. A levegőt legújabb generációjú axiális ventilátorokkal vezetik be. A kiáramláshoz CE tanúsítvánnyal rendelkező axiális ventilátorokat használnak.

Ezen kívül 3 felvonórendszert (tűzoltósági felvonó) telepítettek. A betáplált levegőt ott is axiális ventilátorok biztosítják, a konstans túlnyomást pedig önműködő nyomásszabályozó egységekkel oldják meg.

Franz Capek, a TROX Austria üzletfejlesztési projektmenedzsere rámutat egy műszaki különlegességre: "Ennek a HoHo megoldásnak a különlegessége a buszrendszer általi vezérlés. Az ekkora épületekben a vezérlőszekrény bekötése túl költséges és erőforrásigényes lenne. A buszos megoldással mind az anyag, mind a kábelezés területén megtakarítást értünk el - és rugalmas maradt a rendszer. A periférikus komponensek könnyen vezérelhetők, függetlenül attól, hogy hol vannak az épületben. Ezzel a méretezhető, rugalmas rendszerrel a magas szintű biztonsági követelményeknek és a jövőbeni követelményeknek is megfelelhetünk."

Rugalmas buszvezérlés - a technológia

"A nagy épületek túlnyomásos szellőztetésének szabályozása mindig különleges követelményeket támaszt a tervezői csoporttal szemben. Ez esetben különösen hasznos, ha számos projekt tapasztalataira támaszkodhatunk a legmegfelelőbb megoldás megtalálásához" - mondja Reinhard Brenner, az üzletfejlesztésért felelős vezető, kiemelve ennek a megoldásnak a komplexitását. "Ha változások történnek az ingatlan használatában, vagy a bérleti területeken, akkor az új igényekhez a rendszer gyorsan igazítható. Különösen a jövőbeli karbantartási munkák végrehajtásában jelent a buszrendszer optimális megoldást" - hangsúlyozza Brenner úr ezen megoldás előnyeként . A speciális projektek különleges intézkedéseket igényelnek: "Az építészeti adottságok miatt sok mindent látható helyekre kellett szerelni A szokásos megközelítés mellett - egy tiszta, de praktikus beépítés - itt az esztétikum is meghatározó szerepet játszik"

Rene Mayerhofer, a Zencon - Planung, Management, Immobilien GmbH ügyvezető igazgatója hozzáteszi: "A túlnyomásos szellőztetés buszrendszere nagyban hozzájárult, hogy képesek legyünk a szükséges követelményeket kielégíteni. A kezdetektől fogva nagy jelentőséget tulajdonítottunk a részletes információk folyamatos összehangolásának a műszaki ellenőrzési szervvel." De a leggondosabb tervezés mellett is egy vagy két akadályt a helyszínen kellett leküzdeni a megvalósítás során.

Fenntartható és erőforrás-kímélő - az ökológia

Nemcsak a technikai tökéletességnek tulajdonítottak nagy jelentőséget ebben a projektben - a HoHo Bécs fenntarthatósági koncepciójával is lenyűgöz. A házon belüli falak és födémek lucfából készülnek, átlátszó vízbázisú bevonattal. A projekttervezők szerint mindössze egy óra és 17 perc kell ahhoz, hogy az építkezéshez szükséges teljes faanyag visszanőjön az osztrák erdőkben. Összességében elmondható, hogy a fa szerkezetű építés közel 3000 tonna CO2-t takarított meg egy hagyományos betonépülethez képest.

De ez még korántsem minden: Amint az Urban Lakeside-ben megszokott, a 24 emeletes toronyház az ÖGNB TQB minősítési rendszere szerint épült, és megkapta a nemzetközi LEED GOLD fokozatú minősítést is. Az energiakoncepció magában foglalja az energia-visszanyeréses lifteket, a fotovoltaikus rendszereket, az alapba épített elnyelő anyagokat és a decentralizált légkondícionáló és szellőztető rendszert. Az intelligens építési technológia tovább csökkenti az üzemeltetési költségeket.

A környezetvédelemre és az erőforrások megőrzésére való összpontosítás tökéletesen egybeesik a TROX magas fenntarthatósági és minőségi normáival. "Kiváló minőség révén biztosítjuk termékeink hosszú élettartamát. A hosszabb termék élettartam mindig a gyártással kapcsolatos erőforrások és a CO2-kibocsátás megtakarítását jelenti" - erősíti meg Capek úr a TROX fenntarthatósági orientációját.

A szakemberek együttműködésének tanulási tapasztalatai is tartósak. "Minden egyes projekttel bővítjük a tapasztalatainkat. Értékes következtetéseket vontunk le, különös tekintettel a szervezésre és a kivitelezésre" - összegzi Albel. Mayerhofer, majd hozzáteszi: "A projekt csapatának a tervezés fázisától a megvalósításig nagyon szorosan együtt kellett működnie a pozitív eredmény elérése érdekében. A jövőben rendkívül fontos, hogy a műszaki ellenőr nagyon szorosan részt vegyen a részletes tervezésben az összes tapasztalat összehangolása érdekében."Fotocredits: DERFRITZ | TROX Austria

production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Content-Security-Policy"=>"frame-ancestors 'self' https://*.scrivito.com https://punchoutcommerce.com https://www.trox.de https://trox-extern.com https://*.onventis.com http://localhost:63342 http://cerebrum.local", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Oldal megosztása

Oldal ajánlása

Oldal ajánlása, hivatkozás küldése e-mailben.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Oldal megosztása

Köszönjük, hogy ajánlott minket!

Ajánlását elküldtük és hamarosan meg kell érkeznie.


Kapcsolat

Hol tartózkodik Ön?

Adja meg üzenetét és kérése típusát
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Kapcsolat

Köszönjük üzenetét!

Az üzenet elküldve, hamarosan feldolgozzuk. Szervizigényekkel foglalkozó részlegünk a lehető leghamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot.
Általános, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseivel a következő telefonszámokon is fordulhat hozzánk:
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Kapcsolat

Hol tartózkodik Ön?

Adja meg üzenetét és kérése típusát
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Attachment (max. 10MB)

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Kapcsolat

Köszönjük üzenetét!

Az üzenet elküldve, hamarosan feldolgozzuk. Szervizigényekkel foglalkozó részlegünk a lehető leghamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot.
Általános, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseivel a következő telefonszámokon is fordulhat hozzánk:
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735