ELSŐ OSZTÁLYÚ LABORATÓRIUMI LEVEGŐKEZELŐ RENDSZEREK A TROX-tól

vissza az áttekintéshez
dátum

2020.04.17.

rovat

Sajtóközlemények / projektek

A BIRMINGHAM EGYETEM LABORATÓRIUMI PROJEKTJE

Az EASYLAB laboratóriumi légkezelő rendszereket, valamint a TROX VAV-szabályozóit és vegyifülke szabályozóit használták a Birminghami Egyetem Collaborative Teaching Laboratory (CTL) energiahatékonysági optimalizálásában, amelyet az Egyesült Királyság BREEAM fenntarthatósági tanúsítványa "nagyon jónak" ítélt.

A 2018 augusztusában átadott épület több mint 40 millió font (kb. 47,6 millió euró) beruházást jelent a matematikában, a számítástechnikában, a természettudományban és a technológiában (STEM). A CTL épület kialakítása figyelemre méltó. Az üveg nagylelkű használata tükrözi a csapatszellemet, az együttműködést és a közösségi elkötelezettséget - mint a projekt mozgatórugóit. A főbejárat felett egy nagy, szögletes aranyozott eloxált alumínium torony található. A 72 120 m2-es és három emeleten átívelő három különböző belső laboratóriumi környezetet (a száraz laboratórium, a nedves laboratórium és az e-laboratórium) különböző anyagok és formák sora testesíti meg. E projekt keretében az "együttműködés" két szempontra utal. Először is a különböző egyetemi intézetek közötti interdiszciplináris cserék előmozdításáról van szó. Másrészt az új épület célja a több egyegyetemes laboratóriumban előforduló redundanciák csökkentése. Ezenkívül az újonnan létrehozott helyet sokkal nagyobb mértékben kell használni. Ambiciózus, akár 70% -os kihasználtságot céloznak meg.

SR CTL Universität Birmingham (Fotocredit: Hufton + Crow)

Az épületgépészeti szolgáltatások tervezésében és kivitelezésében részt vevő érdekelt felek, köztük a Couch Perry Wilkes műszaki tanácsadó cég és a mechanikus és elektromos rendszerekre szakosodott Imtech építőipari vállalkozás számára a kutatási létesítmény energiahatékonysága volt az elsődleges prioritás. A laboratóriumokban a négyzetméterenkénti energiafogyasztás gyakran három-négyszer nagyobb, mint az irodaházakban. Ennek oka a nagyobb hűtési terhelés és a nagyobb mennyiségű kezelt levegő szükségessége a laboratóriumi berendezésekhez, mint például a vegyifülkék.

Ezért az intenzív kutatóegyetemek laboratóriumi épületei az energiával kapcsolatos (nem lakossági) szén-dioxid-kibocsátás 50–80% -át adhatják. Az új CTL igényes kritériumainak teljesítése érdekében a laboratóriumi levegőgazdálkodási szakértőt, a TROX-ot hívták meg. Ennek során a kategóriájában a legjobb energiahatékonysági optimalizálási megoldások garantálják az épületben tartózkodók megfelelő biztonsági és kényelmi igények kielégítését.

Az új épületben kilenc laboratórium működik, amelyek az adott felhasználási célokhoz igazodnak, különböző méretekben, berendezésekben és különböző kutatási célokra. Ezen terek környezeti teljesítményének maximalizálása érdekében a TROX EASYLAB laboratóriumi szabályozó rendszereket telepített, amelyek összesen 88 változó légmennyiségű (VAV) szabályozót tartalmaznak. A TROX EASYLAB rendszereit a befújt és elszívott levegő szabályozására használják annak érdekében, hogy gyorsan reagálni tudjanak az elszívott levegő mennyiségének változásaira, amelyeket a technológiai elszívó levegő rendszerek (pl. vegyfiülkék) okoznak. Ez biztosítja a kiegyensúlyozott szellőztetést és a laboratóriumi helyiségek állandó nyomását. Mivel a légkondicionált levegőt igén szerint juttatják a laboratóriumi területekre, ez hozzájárul az energiahatékonyság jelentős javulásához.

A TROX olyan felszereléssel is ellátta az egyetemet, amelyek optimalizálják a tudományos berendezésekbe történő beruházások életciklus-költségeit. A CTL egyik nagy helyiségében például nem kevesebb, mint 50 vegyifülke található. A berendezés energiahatékonyságának optimalizálása érdekében a TROX laboratóriumi légkezelő rendszere a laboratóriumot 5 zónára osztja, mindegyik zónában 10 vegyifülke van elhelyezve TVLK típusú szabályozókkal. A ablaknyitás érzékelők az ablakszárny magassága alapján szabályozzák a vegyfülke ablakán beáramló levegő sebességet. A TROX BE-SEG-02 panelek a jelzőlámpa figyelmeztető színeivel és akusztikai jellel hozzájárulnak a munkafolyamat biztonságához. Minden zóna két befúvott levegő VAV-szabályozóval van felszerelve, amelyek az elszívott levegő szabályozókkal együttműködve biztosítják a helyiség állandó és pontos levegő egyensúlyt.

A befújt levegő mennyiségének a helyiség változó igényeihez való alkalmazkodásának köszönhetően elkerülhető a túlzott befúvás és a kondicionált levegő pazarlása. Ez biztosítja, hogy a kérdéses helyiségben végzett kutatás nemcsak biztonságos, hanem optimális környezeti és pénzügyi feltételek mellett legyen elvégezhető.

Nyolc EASYLAB VAV szabályozó van hozzárendelve a nyitott terű munkaállomásokhoz és azokat helyben vezérlik, hogy a szellőztetés esetlegesen femlerülő riasztásait helyben jelezzék. Minden helyiség menedzser egység BACnet MS / TP interfész kártyával van felszerelve. Ez lehetővé teszi az egyetem épületgépészeti csapatának, hogy a házon belüli épületirányítási rendszeren keresztül figyelemmel kísérjék a speciális laboratóriumok légkezelő rendszereit. A TROX laboratóriumi légkezelő rendszerei által biztosított hatékonyságnövekedés hozzájárult az egész új épület kivételes környezeti teljesítményéhez. Az épület A osztályú energiateljesítményi tanúsítvánnyal és "nagyon jó" fokozatú BREEAM minősítéssel büszkélkedhet.

____

Peter James és Lisa Hopkinson, „A felsőoktatásban dolgozó laboratóriumokat érintő szén-, energia- és környezeti kérdések"

- Kiegészítés a téma általános szabályairól és rendszereiről szóló HEEPI-jelentéshez, 2011. augusztus.


Universität Birmingham (Fotocredit: Image courtesy of the University of Birmingham)

production {"X-Frame-Options"=>"SAMEORIGIN", "X-XSS-Protection"=>"1; mode=block", "X-Content-Type-Options"=>"nosniff", "X-Download-Options"=>"noopen", "X-Permitted-Cross-Domain-Policies"=>"none", "Referrer-Policy"=>"strict-origin-when-cross-origin", "Content-Security-Policy"=>"frame-ancestors 'self' https://*.scrivito.com https://punchoutcommerce.com https://www.trox.de https://trox-extern.com https://*.onventis.com http://localhost:63342 http://cerebrum.local", "Strict-Transport-Security"=>"max-age=31536000; includeSubDomains", "Content-Type"=>"text/html; charset=utf-8"}

Oldal megosztása

Oldal ajánlása

Oldal ajánlása, hivatkozás küldése e-mailben.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Oldal megosztása

Köszönjük, hogy ajánlott minket!

Ajánlását elküldtük és hamarosan meg kell érkeznie.


Kapcsolat

Hol tartózkodik Ön?

Adja meg üzenetét és kérése típusát
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Kapcsolat

Köszönjük üzenetét!

Az üzenet elküldve, hamarosan feldolgozzuk. Szervizigényekkel foglalkozó részlegünk a lehető leghamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot.
Általános, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseivel a következő telefonszámokon is fordulhat hozzánk:
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Kapcsolat

Hol tartózkodik Ön?

Adja meg üzenetét és kérése típusát
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735

Attachment (max. 10MB)

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

Kapcsolat

Köszönjük üzenetét!

Az üzenet elküldve, hamarosan feldolgozzuk. Szervizigényekkel foglalkozó részlegünk a lehető leghamarabb felveszi Önnel a kapcsolatot.
Általános, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatos kérdéseivel a következő telefonszámokon is fordulhat hozzánk:
Tel.: +36 (1)212-1211 | Fax: +36 (1)212-0735